Den bästa motivationen

Det sägs att cykling är en av de två sakerna i livet som man aldrig glömmer bort hur man gör; även om man inte cyklat sedan barnsben så sitter kunskapen trots allt där när man tjugo år senare sätter sig på sadeln. Man upptäcker snabbt hur roligt det är att cykla och hur bra man mår av det och det finns dessutom en massa andra fördelar som till exempel att man blir starkare, avhjälper föroreningar och skonar omgivningens hörsel.

Om man vill komma igång på allvar med att cykla som motionsform så är det viktigt att ta det lugnt i början. Det bedrägliga med cykling är att det ofta uppfattas som mycket lätt, vilket resulterar i extrem träningsvärk dagen efter. Som med alla träningsformer är det därför bättre att ge sin kropp att vänja sig lite och man kan varva cykeldagarna med annan motion som att simma eller springa så att det inte blir så ensidigt. Då cyklandet framförallt innebär att man tränar benmusklerna är det generellt sett mycket bra att komplettera med träningsformer som främjar överkroppen så att det blir bra balans.

När man så väl kommit igång med cyklandet så kan man passa på att upptäcka sina omgivningar då man kan komma fram på ställen bilar inte når fram på. Det finns också många cykelleder runtom i landet att utforska och har man kompisar som också gillar att cykla kan man göra det till en rolig sällskapsform.

Många människor upplever att det kan göra ont i baken om man cyklar för länge då cykelsadlar ofta är lite hårda och smala. Man kan investera i en silikonsadel som gör det mycket bekvämare och om man planerar längre turer är en sådan ett måste. Andra viktiga tillbehör för dem som planerar att cykla länge och snabbt är en bra hjälm, reflexer och en ringklocka som hörs väl.