Fördelarna med simmning

När man simmar kan man få många fördelar för både sig själv och sin omgivning, beroende på vilken typ av simning man sysslar med och varför. Det är en lämplig idrottsform för precis alla åldrar och människotyper och om man lider av olika hälsoproblem är detta ofta den enda som passar tack vare tyngdlösheten. Man kan simma för att få god kondition och för att få ökad muskelstyrka och detta är en unik motionsform då man ger hela kroppen en genomkörare i stället för endast specifika kroppsdelar. Människor med övervikt upplever under en tacksam timme att de är lätta och barn tycker att det är roligt, träningsfanatiker får en totalupplevelse och man kan antingen simma i ensamhetens lugna ro eller småpratande i sällskap med bästisarna.

När man simmar så finns det ett antal accessoarer som kan underlätta träningen som till exempel korta simfenor som ger extra styrketräning åt benmusklerna och som lämpar sig för människor som särskilt behöver träna knäna. Man kan också simma med så kallade nudlar eller flytande brädor för att styrka rygg och mage och man kan sätta på sin särskilda simhandskar som stärker armmusklerna. Det finns särskilda glasögon som skyddar känsliga ögon och mössor för dem som vill skona lockarna.

Att simma kan med andra ord vara både en träningsform och en social mötespunkt, samtidigt som den kan avnjutas som en avstressande eller terapeutisk stund. Ytterligare ett sätt att göra simningen till en positiv upplevelse är att simma för välgörenhet. Man behöver inte vara ultra-atlet för att delta i ett välgörenhetslopp utan det enda som krävs är ens deltagande och vilja att göra världen till en bättre plats. Vare sig man vill hjälpa människor eller djur, träden eller haven, så är ett välgörenhetslopp ett utomordentligt tillfälle att kombinera motion med nytta, med tillfredsställande resultat för både en själv och dem man hjälper.