Hur man blir en bra löpare

Löpning uppfattas av många som en av de svåraste och jobbigaste motionsformerna då det krävs ypperlig kondis och en mental envishet. Många tror inte ens att de överhuvudtaget kan springa då de känner sig svaga eller andfådda vid minsta ansträngning och upplevde sitt första försök som alldeles för krävande och svårt. Detta är dock missförstånd och handlar ofta om att man börjat fel och med det blivit avskräckt.

En av de viktigaste sakerna att hålla i sinnet när man ska börja jogga är att skynda långsamt! Om man börjar genom att springa som en galning kommer man att snabbt så andfådd att man måste sluta, eller så får man håll med en gång. Att springa är en hel livsstil och om man börjar rätt så kommer man snart upptäcka att detta är en underbar träningsform som inte bara ger starkare fysik utan dessutom ett bättre humör. Man bör därför följa ett bra träningsschema som ger koppen möjlighet att anpassa sig och man kommer att förvånas över hur snabbt ens ork ökas.

Intervaller

Ett av de mest stimulerande och framgångsrika sätten att träna löpning på är intervallträning. Som nybörjare handlar det om att växa promenadtakt med lätt löpning och bra förstagångstakt är att gå i två minuter och jogga långsamt i en. Efter någon vecka byter man ut tiderna och springer i två och går i en. Det skall aldrig gå så snabbt att man blir överdrivet andfådd. När man börjar bli lite mer rutinerad kan man följa samma princip genom att springa hela tiden men att ändra på takten; en minuts snabbspring och två i långsammare takt. Ju oftare man tillämpar denna princip desto snabbare får man upp kondisen.

Motivering med mål

Man kan göra löpningen roligare genom att lyssna på sin favoritmusik eller att använda en träningsapp som till exempel ger bonuspoäng eller för en historia vidare. Ett annat jättebra sätt att motivera sig för löpningen är att gå med i ett välgörenhetslopp. Genom att delta i ett välgörande syfte ger man sig själv en mental boost att lyckas samtidigt som man faktiskt gör något bra mot någon annan.