På med skidorna

Skidåkning är en motionsform som brukar uppskattas av alla åldrar och i Sverige lär sig de flesta från tidig ålder att stå på ett par skidor. Svenskar har åkt skidor i många århundraden och ett av landets främsta idrottsevenemang är ju Vasaloppet som till och med kungen deltagit i många gånger. Svenskar åker på skidsemester som aldrig förr och det öppnas ständigt nya hotell i skidorter både inom och utanför rikets gränser.

Det finns ett flertal radikalt olika sätt att åka skidor på som alla har sin alldeles egna attraktionskraft. Adrenalinkicken man får av att åka störtlopp eller koncentrationen som krävs av att klara slalombacken elegant lockar många äventyrslystna och få saker är så vackra och stämningsfulla som att färdas genom ett snöklätt landskap på sina långfärdsskidor. Eller varför inte en runda i sällskap med vänner över frusna sjöar?

Om man är nybörjare så är det alltid bra att börja med att gå i skidskola eller att anlita en privat lärare. Här får man inte bara lära sig hur man skall stå på sina skidor och hålla i stavarna, utan även mycket viktiga saker som att kunna bromsa snabbt eller att falla mjukt. Det finns olika tekniker för att ta sig upp för backar om man inte har en skidlift tillhanda och man kan öka och sakta farten genom sin kroppshållning. Alla viktiga kunskaper när man ger sig ut i spåret eller nedför backen.

Vill man göra sin skidåkning extra meningsfull så kan man gå med i ett välgörenhetslopp för att främja olika föreningar eller ge uppmärksamhet åt samhällsproblem. Man kanske vill sponsra forskningen runt en viss sjukdom, hjälpa flyktingbarn eller visa att man stöder en organisation som hjälper elefanter i Afrika. Vad det än är så kan man bli en viktig del av välgörenhetsprojekt genom att ställa sig på skidorna.